Spånga/Bromsten Bandyklubb

Spånga/Bromsten Bandyklubb

Spånga/Bromstens Bandyklubb (SBBK) bildades formellt 1997 genom att Spånga IS Bandy och Bromstens BK gick samman.

Spånga IS, grundad 1929, hade haft bandyverksamhet sedan 1945 då en is-sportsektion bildades. En förgrundsgestalt under 50- och 60-talen som spelare och ledare var Egon Palm. Årsskiftet 1990-91 ombildades Spånga IS till en alliansförening där bl.a. Spånga IS Bandy ingick. SBBK bär på traditioner från flera andra än Spånga IS Bandy och Bromstens BK. I början av 90-talet anslöt sig Vällingby AIK Bandy till Spånga IS Bandy och i början av 2000-talet gick SBBK och Hässelby SK Bandy samman. Verksamheten i Spånga IS bedrevs under många år på Gläntans IP, som spolades från och med vintern 1948.

När Spånga IP fick konstfrusen bandyplan 1977 blev det den första konstfrusna bandyplanen i Stockholm efter Söderstadion. Idag bedrivs merparten av verksamheten på Spånga IP. Verksamheten har hela tiden varit inriktad på både seniorbandy och ungdomsbandy. Seniorbandyn omfattar idag ca 25 damspelare med lag i allsvenskan och ca 60 herrspelare med lag i division 1, 2 och 3.

Ungdomsbandyn omfattar ca 200 ungdomsspelare, varav ca 40 är flickor. Ungdomsbandyn organiserar över tio lag med representation i tio åldersgrupper. Vissa årgångar har vi underlag för att organisera separata flick- och pojklag, men vi har alltid aktivitet i tre åldersöverskridande flickgrupper. I Ungdomsbandyn ingår också populära Skridsko- och Bandyskolan Skridskokul med omkring 150 barn som deltar varje vinter.

Skridskokul leds av föreningens seniorer på isen, assisterade av äldre ungdomslag (U11-U19) på rullande schema. Servicen utanför isen tillhandahålls av föräldrar till ungdomsledarna på isen.